Hagaviken                        En härlig plats i Norrbotten


Den 15 februari 2007 vi kom till 
Nya Zealand och besöket där var koncentrerat till Auckland,
Waitomo Caves,Te Kuiti
och Rotorua på den norra ön samt området runt dessa platser.

Klickbara miniatyrer
 

Vi började vårt besök i Auckland på en höjd, Mt Eden, varifrån bilderna är tagna. Det finns inte så många höga hus i Auckland och de flesta Aucklandbor har egna villor. Staden är därför mycket stor till ytan trots att villorna är byggda mycket tätt inpå varandra. Deras bil rymdes mellan husen men mer än så var det inte.

I Waitomo gjorde vi ett besök i den världsberömda lysmaskgrottan. Det är inte tillåtet att fotografera i grottan men i taket hängde tusentals "lampor".

Vi åkte vidare till Te Kuiti där vi övernattade i mindre grupper hos ett antal farmare. Bilderna är tagna hos våra värdar som var ett par i 70-årsåldern med ett antal biffdjur som hobbyverksamhet. Vi fick mycket information om hur Nya Zealand fungerar.

På väg mot Rotorua besökte vi en fårfarm där vi fick information om landets 19 fårarter. Det blev även en uppvisning i hur man använder hunden i fårhanteringen.

Ursprungsbefolkningen, Maorierna, stod på kvällen för middagen och före den med en föreställning med en lektion i maorisk kultur.

Nya Zealand är vulkaniska öar och det man får se i Waimangu vulkaniska dalgång är nästan otroligt. Vi gjorde en vandring genom dalen och det luktade hela tiden svavel. Överallt, även långt upp på bergssidorna, kom ånga ut.

En hel sjö, som sades vara 11 meter djup, hade i ytan en vattentemperatur på ca 60˚ C. PH-värdet var 2,7 så det var inte aktuellt att bada där. Sjön har bildats vid ett tidigare vulkanutbrott. Det var förbjudet att vistas i området nattetid.

I bäcken som finns på en av bilderna sprutade här och där kokande vatten upp. Vår guide för den här vandringen stoppade på flera ställen in en tempmätare i sprickor i bergsväggen och ganska fort var temperaturen uppe i runt 100˚ C.

Nere i dalen åkte vi båt över en sjö där stränderna ångade. Turen avslutades med ytterligare en båttur över en andra sjö och där var miljön mera lik den man är van vid.

Nya Zealand har mycket vacker natur men i just det här området skulle jag inte vilja bo.
Vi övernattade på hotell i
Rotorua. På andra sidan gatan fanns ett hål med vatten som kokade.
 

Vi återvänder till Auckland för att övernatta sista kvällen före resan till Australien. Resten av tiden tillbringas i hamnområdet. En av de större båtarna hette "Absolut". Kanske det finns en knytning till en svensk produkt med samma namn.

 


Att åka genom landskapet i Nya Zealand är en upplevelse. Det är mycket kuperat och grönt överallt.
Rotorua är undantaget med mycket vulkanisk aktivitet och fantastiskt på sitt sätt. Det jobbiga är tidsskillnaden +12 timmar jämfört med Sverige. Den södra ön lär vara ännu vackrare.  Det kanske blir en annan gång.
 

Till Bildarkivet

Fortsättningen på resan