Hagaviken                        En härlig plats i Norrbotten


Nordkap
Klickbara miniatyrer
 


Vi startade från Luleå vid 7-tiden på morgonen, hämtade upp en kompis i Kalix och fortsatte via Haparanda, Rovaniemi, Ivalo (med lunchstopp) och vidare upp genom Finland på bra och bitvis mycket raka vägar. När vi passerat gränsen till Norge blev vägarna sämre och antalet renar ökade mer och mer ju närmare Nordkap vi kom. Sista biten till Nordkap går genom en ca 7 km lång tunnel under havet och vid 7-tiden på kvällen hade vi avverkat ca 95 mil och var framme hos vår värd.
 


Vår värd bor i det blå huset och äger även det röda huset närmast på bilden. Vi fick disponera övre våningen i röda huset och det var bäddat och klart redan när vi kom. Efter att ha ätit middag fick vi tid över till en drink hemma hos värden. Sedan var det dags att klättra över berget och ner på andra sidan för att se Kirkeporten som är en av sevärdheterna på ön. Vi tog en lättare väg tillbaka och fick bekräftat att vi var i byn som har världens nordligaste camping.

Dagen avslutades vid 3-tiden på natten med att äta innehållet i benen från en rysk jättekrabba. Innan dess hade vi också hunnit med att göra en nattlig fisketur och blivit visade hur det går till att pimpla torsk och sej.
 


Det var planerat att vi skulle ut med en fiskare under dag två men vid 11-tiden på kvällen den dag vi anlände ringde fiskaren och ville fara ut med en gång då det befarades bli sämre väder nästa dag. Vid 12-tiden på natten drog vi alltså iväg, tillsammans med skepparen och ett par bekanta till honom, för att husbehovsfiska.

Han hade en 50 fots fiskebåt byggd i ek med en stor dieselmotor som var varmkörd när vi kom till bryggan. Vi körde under ungefär 30 minuter till en bit utanför klipporna där skepparen kollade på ekolodet var fisken fanns just då. Efter en stund hittade han ett bra ställe med ca 60 meter djupt vatten. Sedan åkte linan med krokarna från pimpelmaskinen ner till botten och sedan skötte maskinen resten.
Normalt finns det 10 krokar på linan med ungefär 1 meters mellanrum. Maskinen smårycker linan uppåt och när det är nog med fisk på krokarna (känns genom ökat motstånd) vevar maskinen upp linan. Det dröjde inte många sekunder förrän det nappade och för kvällen räckte det med att dra upp en eller två fiskar åt gången.
Som vanligt hade vi intresserade gäster i närheten, måsarna. När vi fiskat ungefär 100 kg, mest sej, bar det iväg mot land igen och Nordkapsklippan hamnade på en bild tagen från sjön. Vi var borta från bryggan ungefär 2 timmar och under den tiden hade vattnet sjunkit med mer än en meter.

 

Dag två var vädret ostadigare och det kom en del regnskurar. Vi började dagen med ett besök på Nordkapsklippan. Byggnaden är väldigt stor och går djupt ner i berget. Först av allt såg vi en film om Nordkap beskriven som en helikoptertur som var helt fantastisk. Från utkiksbalkongen stupade det 230 meter rakt ner mot vattnet. Vi var där tidigt på dagen så det var inte så mycket folk i farten ännu. Innan det blev kväll igen skulle de stå ungefär 500 husbilar/vagnar på parkeringsplatsen enligt vår värd.

Vi fortsatte dagen med en rundresa runt ön och var till alla samhällen som finns där. Honningsvåg är största platsen som också har flygplats.  Det är Honningsvåg folket som bor på Nordkap far till för att handla. Hurtigrutten angör också Honningsvåg på sin resa efter norska kusten. När vi var där låg Kong Harald inne så vi passade på att göra ett besök ombord och åt även vår lunch där. Vi fick oss även en tur på fjärden när båten skulle vändas för lastning/lossning från andra sidan av båten. Resten av de platser vi var till var mindre ställen där folket i huvudsak ägnade sig åt fiske.

Ett par utländska kryssningsfartyg var också där de här dagarna men de kan inte angöra nära Nordkapsklippan utan passagerarna får bussas dit från båtarna.

Vi avslutade vår rundresa på ön med att handla i butiken i Honningsvåg så kylen hos vår värd kunde återställas till den nivå som gällde innan vi kom dit.Vi skulle egentligen varit kvar ytterligare en dag på Nordkap men det intensiva programmet första dagen och den väderförsämring som skett till morgonen dag tre gjorde att vi lämnade Nordkap en dag tidigare än beräknat. Bilden visar den fiskeby vi bott i under vistelsen. Några ytterligare bilder visar vilka väldiga skrevor och höjder som finns på Nordkap. På vägen genom Norges nordligaste delar fanns också berg av skiffer som såg ut att kunna glida iväg vilken sekund som helst. Den allra sista bilden visar hur vackert det kan se ut även när busväder är på gång. Den togs någonstans på vägen hem.

Vi valde en annan väg på hemresan med överfart till Finland längre söderut. Den vägen var krokigare än den vi åkte efter på ditresan men i gengäld fick vi även se Alta i Norge och vi tjänade in ungefär 5 mil som hemvägen blev kortare.

 

Åter Bildarkivet