Hagaviken                        En härlig plats i Norrbotten


Några bilder från staden
Rongcheng i Shandongprovinsens ostligaste del. Jag var där på en affärsresa i september 2005 tillsammans med två kompisar.
Klickbara miniatyrer

Det blev inte så mycket fritid på den här resan men här är några bilder från staden. Kineserna åker mycket cykel och motorcykel och som synes är det ganska trångt på uppställningsplatserna. Det blev också ett besök hos en optiker för inköp av riktigt bra glasögon.
Priset: ca 150 svenska kronor.

I hotellbaren fanns inte mycket på hyllorna men det fanns TV på rummet med tillgång till ett 40-tal olika kanaler. Hotellet Cheng Shan hade inte så hög standard.


Bengt var den som förhandlade. Engelska från ena sidan och kinesiska från den andra via tjejen som var tolk. Blommor fanns det också utanför kontorsbyggnaden till plastfabriken vi besökte.
 

I Loungen på Pekings flygplats var det bekvämt att vänta på avgång till Stockholm.


Det här är bilder från Kinas ostligaste punkt. Det finns mycket statyer och andra figurer på den här platsen.
Det här stället låg ca 10 mil från den stad vi besökte. Våra värdar ställde en taxi till vårt förfogande för  utflykten. Resten av veckan blev vi omhändertagna i stort sett varenda minut utom när vi sov på natten.

 


Som deltagare i en gruppresa i oktober 2006 besöktes under 10 dagar städerna Xian, Shanghai, Hangzhou, Suzhou och Peking. Vädret var inte det bästa och det har påverkat kvalitén på bilderna. Vissa av dem är tagna med inte alltför rena fönster mellan kamera och objekt.

 


Vi lämnade Arlanda 18:10 den 16 oktober och var framme i Peking på morgonen 08:20. Den natten försvann 6 timmar på grund av tidsskillnaden. Vi fortsatte direkt med flyg till
Xian där vi tittade bland annat på den berömda Terrakottaarmén som bevakar Kejsar Qin`s grav.
 

Vi kom till
Shanghai med flyg och åkte med snabbtåget in till stan. Det gick med 432 km/tim. när det gick som fortast. Vi mötte tåget åt andra hållet men jag hann aldrig se det. Det skakade bara till av lufttrycket.

Till vänster finns två bilder från hotellrummet och därunder två bilder på gatorna nedanför tagna från hotellrummet på 22 våningen.

Till höger, översta 4 bilder, är från The Bund och över floden, Huang-Po, till Pudong. Spiran är TV-tornet.

Bilderna i nedre halvan är dels från Yu-Yuan-trädgården och dels från Gamla stan.

Vi var på kvällen uppe på Jin Mao´s 88:e våning och tittade på utsikten. Mycket imponerande trots regnet.

Skyskraporna som byggs i stan är mycket vackra att se på. Många vägar är byggda på pelare så bebyggelsen i gamla kvarter, vanligen trevåningshus, ser man i stort bara taken av.

Shanghai var en mycket positiv upplevelse. Synd att vädret var sådant att fotografering var svårt.
 

Vi åker buss till Hangzhou där vi besöker bland annat en téplantage. Vi fick oss en lektion i téets historia och med tanke på hur mycket arbete det är mellan planta och färdigt té är té billigt att köpa.

Staden ligger vid en sjö och en båttur var inplanerad. Den förstördes av dimman som tätnade efter hand men några bilder på de olika båtar som används hann vi få.


Vi fortsätter bussresan till
Suzhou där vi får se vägen från fjärilens ägg till silketråd. Från ägg till mask, som på bilden, tar ungefär 10 veckor.  Sedan börjar den spinna sin kokong som består av ca 1 200 meter tråd. Det är kokongen som tas och blir till tråd.

Om två silkesmaskar hamnar i samma kokong går det inte att återvinna trådarna. Då dras istället kokongen ut till ca 1,5 meter i fyrkant. Ett antal sådana bitar blir till ett täcke helt i siden som är helt underbart att sova under.

Vi besökte också ett sidenmuséum med mycket vackra hantverk.

Staden har många kanaler och en båttur på dessa gjordes också. Som synes på bilden är hotellobbyns golv välpolerat och ska nog inte fotograferas när lamporna är tända.
 


Vid återkomsten till
Shanghai från bussturen hinner vi också med att göra ett besök ombord på "Göteborg" som ligger i hamnen. Det har varit stora jippon runt det här segelfartyget sedan det anlände till Kina men nu är det bara några dagar kvar till avsegling. Båten skall i torrdocka i en hamn litet längre söderut för genomgång innan färden mot Sverige börjar. Det finns ett litet problem - ingen tycks vilja finansiera hemresan.
 
Från "Göteborg" rakt över floden finns denna vy.
Vi anlände till Peking sent på kvällen med flyg och följande dag tittade vi på ett gammalt klassiskt hantverk, cloissoné, där man lägger emalj på koppar. Allt Du kan se på bilderna är handgjort och det finns otroligt vackra saker som det ligger mycket arbete bakom.

Vi var givetvis på "Himmelska fridens torg", på "Kinesiska muren", i den "Förbjudna staden" och på den "Heliga vägen" som vaktar Ming-gravarnas område.

 På sidenmarknaden, som numera är inomhus, finns förmodligen allt att köpa. Om man är bra på att pruta och har gott om tid så går det verkligen att fynda. Vi hade ca 3 timmar på oss på denna marknad och betalade ca 15% av vad som stod på prislapparna. Det var mycket gny under prisförhandlingarna men alla vi handlade av tackade och önskade oss välkommen åter. Det hade förmodligen gått att handla ännu billigare.
 


Den här resan var verkligen värd sitt pris. Det var ett tufft program med start från hotellen 09.00 på morgnarna och vi var inte tillbaka före 21.00 någon dag. Vi såg naturligtvis mycket mer än vad som berättas om mellan bilderna och varje dag avslutades med middag och efterföljande underhållning på någon teater. De flesta av oss har en bild om Kina och den bilden blir garanterat förändrad efter att man gjort en resa dit.

Till Bildarkivet

Tillbaka till Bildarkivet