Hurtigruten                        Världens vackraste sjöresa
Lofoten till Helgelandskusten. Pittoreska Lofoten som verkligen verkar må gott utifrån standard på hus. Helgelandskusten är lite mystiskt - runda berg och hällar som dyker upp ur havet. Helt annorlunda än Lofoten. Bergen inåt landet är mer alpina och spetsiga. T ex de sju systrarna. Idag har vi kommit söder om polcirkeln och i morgon tar vi ut bilen då fartyget ligger lite längre i hamn i Trondheim.


Här är vi på väg att gå in till Sandnessjöen och har under natten passerat polcirkeln på vår väg söderut. Detta är bergformationen "De sju systrarna" som passeras ca 20 minuter efter avgång från Sandnessjöen.En hamnbild från Brönnöysund.
Skylten berättar att Brönnöysund ligger mitt i Norge. Lika långt till Nordkap i norr som till Lindesnes i söder.  
Det här är också från Brönnöysund. I Brönnöysund hade man ca 1 timme på sig om man ville gå iland ett tag.
Efter avgång mot Rörvik passerade vi Trollhatten. Det finns ett stort hål rakt igenom berget. Resenärerna Kurth och Mats (far och son).

 


Under resan var det en fast bordsplacering till lunch och middag medan placeringen vid morgonfikat var fri. Kaffe eller te kunde vi dricka obegränsat utan kostnad medan alla andra drycker kostade pengar och i Norge betydligt mer än vi är vana med hemma i Sverige.

Det var lite stökigt på morgonen när alla skulle äta i stort sett samtidigt. Till lunch och middag var det flera sittningar och det fungerade väldigt bra.

Lunch (13:30) var buffé medan trerätters - middagen (20.00) serverades vid bordet.

För de resenärer som inte hade all inclusiv fanns andra möjligheter att få mat ombord.

 

Rörvik är den hamn som återtår att angöra idag och det blir medan vi äter middag. Därefter kommer Trondheim dit det tar 9 timmar att förflytta sig. Vi ska vara framme 06:30 i morgon.

Under resten av resan kommer det att bli längre mellan de hamnar som ska angöras och skärgården kommer att vara mer lik den typ av skärgård vi vanligtvis ser i Sverige.

 

 

Vår fasta bordsplacering bredvid ett mycket trevligt norskt par från Oslo.  
   

Gå vidare till Dag 6