Hagaviken                        En härlig plats i Norrbotten


Brasilien och Rio de Janeiro är den sista plats vi besöker på vår resa i Sydamerika. I Santiago och Buenos Aires var det runt 20 grader varmt men när vi landade i Rio de Janeiro omkring midnatt var det nästan 30 grader. Det här blev staden som var helt annorlunda än vad vi trott innan vi kom hit.
(
Kortminnet i kameran är redan fullt så alla bilder på den här sidan är tagna med kameran i mobilen.)

Klickbara miniatyrer
 


Veckan före vi kom till
Rio de Janeiro regnade det i stort sett varje dag men den kväll vi anlände, som vanligt ett par timmar försenade, var vädret bättre och mycket varmare än där vi kom ifrån. Under bussresan till hotellet, Copacabana Oceano, envisades den lokala guiden med att berätta vad som fanns på sidorna efter vägen. Det var kolsvart ute så det hade varit bättre om hon varit tyst. Medan vi packade upp lyckades luftkonditioneringen få luften i rummet drägligt tempererad och det var sängen som lockade mest just då.
Nästa dag var vi på rundtur i stan. Vi tittade bland annat på en väldig fotbollsarena, 80 000 åskådarplatser, en kyrka byggd som en lappkåta och mycket, mycket annat. Rundturen avslutades med ett besök på
PÃO DE AÇÚCAR (sockertoppen). Dit kommer man genom att åka linbana i två etapper. Först upp på en höjd ca 175 meter över gatuplanet och sedan vidare till toppen ca 350 meter hög. Vädret den här dagen var bra men från höjderna såg man att ett lätt dis vilade över stan. Copacabana är ju den mest omtalade stranden men det finns en mängd andra stränder i stan som är badvänligare och som hade betydligt fler badande än vad Copacabana hade.
Längs Copacabana finns massor av restauranger att välja bland. Vi avslutade dagen med middag på en av dem och njöt av värmen medan vi tittade på folkvimlet på gatan.

Påföljande dag stod Corcovado, berget med Jesusstatyn, på programmet. Dit upp går det en väg nästan ända fram. Ungefär halvvägs upp fanns en helikopterplatta och där kunde man köpa en helikoptertur som varade ungefär 7 minuter för 600:- SKR. Den allra sista biten upp till statyn åker man rulltrappa. Statyn, som är byggd med cement från Limhamn i Sverige, är drygt 30 meter hög och nästan lika bred mätt mellan fingertopparna. Från den här höjden såg man det mesta av stan ca 750 meter längre ner. Det är en imponerande syn och det hade ju varit ännu bättre om det inte varit dis i luften.
Copacabana Palace (till höger) var klassen bättre än det hotell vi bodde på. Vi åt en lätt lunch där en dag och den kostade ungefär 4 gånger så mycket som på andra restauranger. Vi hade kunnat äta lunchbuffé där om vi varit villiga att betala 650:- för den.
 


Jag har trott att Rio de Janeiro låg i ett ganska platt landskap. Det var totalt fel. Det är massor av berg och väldigt mycket vatten. Mellan Copacabana och de centrala delarna av stad finns väldiga berg och vägarna går genom tunnlar. Enligt den lokala guiden har stan väldiga problem med att hitta platser för expansion. De två sista dagarna på den här resan var vikta för sol och bad utan gemensamma aktiviteter. Dessvärre så regnade det bägge dagarna så det blev en del spring i butiker. Det fanns ingenting att handla som man inte kan köpa hemma för samma pengar.
I Brasilien var priserna ungefär på samma nivå som i Sverige. I Chile och Argentina var det en aning billigare. Den bästa köttbiten fick vi i Argentina även om det inte var något större fel på köttet i de andra länderna heller. Det som förvånar är priserna på frukt. De vanligaste sorterna, apelsiner, äpplen och ananas är minst dubbelt så dyra som i Sverige trots att det är här de växer. Det här fenomenet har vi observerat även på andra ställen i världen.
 
Till Bildarkivet